E-kitap nedir?

Kısaca e-kitap Bilgisi ve Teknolojisi 

  • Elektronik kitap veya e-kitap her türlü bilgisayar çeşidinde okunabilmesi için özel olarak tasarlanmış bir bilgisayar dosya formatıdır.
  • E-kitap, basılı benzerinin bütün özelliklerini (kâğıt hariç) kapsamakla birlikte ek olarak ses, görüntü (video) ve etkileşimli bağlantıları da içermektedir.
  • E-kitap, kolaylıkla internetten çekilebilecek, elektronik posta ile gönderilebilecek durumdadır. Ayrıca, diskette ve CD-Rom olarak da okura ulaşabilir. 

Çok kolay güncellenmesi, kolay taşınması, depolanma sorununun olmaması, baskı maliyetlerini ortadan kaldırması, ses, video ve etkileşim olanaklarının bulunması gibi e-kitabın birçok avantajı vardır. 

e-ink ekran teknolojisi ve  e-kitap okuyucular 

e-ink (e-mürekkep) ekran e-kitap okuyucularda (e-book reader) kullanılan yeni bir ekran teknolojisi. Cebit fuarında Reeder marka bir e-kitap okuyucuyu yakından inceleme fırsatı buldum. Gerçekten beklediğimden çok daha kullanışlı ve gözü kesinlikle yormuyor. Bir kitap ya da gazete kağıdından farkı yok. Gelecekte kesinlikle kitapların yerini alacağını düşündüğüm bir teknoloji. bakalım neymiş bu e-ink teknolojisi. 

e-Ink teknolojisi, bilinen LCD, plazma veya tüplü ekranlardan farklı olarak, ekran arkasında ışık yayılımı yerine özel filmi sayesinde ortamdaki ışığı yansıtarak hem uzun süreli okumalarda göze zarar vermiyor, hem de açık havada ve ışığın direk geldiği ortamlarda okumayı mümkün kılıyor. 

SiPix teknolojisi de bilinen e-ink teknolojilerinin en yenisi ve e-ink’de renkli ekrana geçişin ilk adımı. Normal e-ink ekranlarda çift mikrokapsülle siyah ve beyazın ekranda görüntüyü oluşturduğu teknolojiden farklı olarak, SiPix’de tek mikrokapsülün içinde siyah ve beyazın seviyeleri ile ekranda görüntü oluşturuluyor. 

 

e-Ink teknolojisi uzun süreli görüntülemelerde göze zarar vermeyişi, düşük batarya kullanımı, çevreci yapısı ve tüm ortam ve açılarda görüntüleme imkanı ile şimdi eBook reader’larda yakında ise laptop, cep telefonu ve diğer elektronik ürünlerde sıklıkla karşımıza çıkıp hayatımızı değiştireceğe benziyor.

Reeder marka bir e-kitap okuyucu:

e-ink ekran kullanan bir netbook:

e-ink ekran kullanan bir cep telefonu kitap ve e-kitap okuyucu:

 

Nasıl Okurum? 

Sitemizde yayınlanan e-Kitaplar olabildiğince ePub formatında yayınlanmaya çalışılacaktır. Bunun sebebi ePub formatında ki kitapların  hem okunulabilirliği daha fazla hem de piyasada bulunan mobil cihazların hemen hemen hepsi (iphone, iPad, Motorola Xoom, Samsung Galaxy Tab, Android ve Symbian destekleyen cihazlar) bu formatta kitap okumaya olanak sağmakta. 

Kitapları mobil cihazınızdan direk indirerek hemen okumaya başlayabilirsiniz. Kitapları iOS tabanlı iPhone ve iPad gibi cihazlarda iBooks uygulamasıyla okuyabilirsiniz. Eğer cihazınızda iBooks uygulaması yüklü değilse buradan indirebilirsiniz. Android cihazlarda ise kitapları Aldiko isimli uygulama ile okuyabilirsiniz. Cihazınız için farklı ekitap uygulamaları yüklemek istiyorsanız bu adresten edinebilirsiniz. 

Sitemizde linkleri yayınlanan kitaplar epub formatında olduğundan ne yazık ki mobi formatını destekleyen Kindle cihazlarda hemen okunamamakta. Ancak Calibre isimli programı kullanarak kitapları mobi formatına çevirebilir ve Kindle cihazınızda da okuyabilirsiniz. 

Yayınlanan kitapları ayrıca piaysada bulunan diğer ekitap okuyucu cihazlarda da (reeder, Sony Reader, Nook v.s.) okumanız mümkün. 

Şimdi sitemizde yayınlanan kitapları PC’de okumak için gerek duyulan yazılımlardan da bahsedelim. Aşağıda linklerini verdiğim programları bilgisayarınıza yükledikten sonra kitapları bilgisayarınızdan da zahmetsizce okuyabileceksiniz. 

Bu programların bilgisayarınıza yüklenmesiyle ilgili karşılaştığınız her türlü sorunu iletişim formundan bizlere ulaştırırmanız durumunda, sorunların çözümünde site olarak yardımcı olmaya hazırız. 

Neden e-Kitap ? 

Yazın dünyası son yıllarda yeni bir kitap biçimi ile tanışmıştır. Kitap ile ilgili herkesin önünde yeni ufuklar açan bu yeni olgu 'elektronik kitap'tır. Kâğıda basılmaya ihtiyaç duymadan, bir elektronik kitap okuyucusu veya bir bilgisayar yardımıyla okunabilen elektronik kitapların basılı kitaplara göre bazı avantajları şöyle sıralanabilir: 

  • Kâğıt, cilt, baskı maliyetleri olmadığı için basılı kitaplara göre çok ucuzdur.

  • Internet üzerinden dağıtılabildikleri için istenen kitaba dakikalar içinde sahip olunabilir.

  • Basılı kitapların karşılaştığı dağıtım ve sergilenme imkânı bulma sıkıntıları yoktur.

  • Depolanması ve taşınması kolaydır.

  • Kitap içinde sözcük taraması kolayca yapılabilir. 

Ayrıca, ülkemizde edebiyata meraklı, öykü, şiir, roman dalında özgün eserler veren birçok yazar bulunmaktadır. Ne var ki ekonomik koşullar yüzünden yayınevlerimiz artık her zamankinden daha seçici davranmakta ve bu yazarların ancak çok küçük bir kısmı eserlerini yayımlatma şansı bulabilmektedir. Elektronik kitap bu açıdan da yayın dünyasının önünde yeni bir ufuk açacak, birçok eser, maliyeti düşük olan elektronik kitap biçiminde yayımlanma şansı bulabilecektir. 

İşte bütün bu avantajları göz önüne alan e-Kitap Proje ekibimiz, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek, türk yazarlarımızın yayınlama olanağı bulamadıkları kitaplarını türk ve dünya okuyucusuyla buluşturan, aşağıda listesi verilen dünya çapıdan geçerli tüm dosya formatlarına dönüştürülen bir e-kitap yayınlama ve ayrıca POD -Print of Demand- (talebe göre kitabın basılı formatını) da okurla buluşturabilme imkanını sunarak, dünyaca bilinen en önemli yayıncı kuruluşlarda kitabınızı yayınlama imkanı sunuyor. Ayrıca sitemiz, Elektronik kitapların ve elektronik içeriğin gelişimini desteklemek, yazarlara fırsatlar yaratabilmek amacı ile sadece e-kitaplar ile katılınabilinen bir yayın sistemini okura sunuyor. 

e-Kitap Nasıl Okunur? 

e-kitap her türlü masa üstü, diz üstü ve avuç içi bilgisayardan ve özel e-kitap okuma aletlerinden okunabilir. Bu kitaplar değişik formatlarda hazırlanabildiği için her birinin kendine ait okuyucuları vardır. Bu okuyucuların bazıları internetten ücretsiz olarak çekilebilir fakat dönüştürme işlemi hassas olduğu için bazı ayarlamaları içerir ve belirli bir dereceye kadar yayıncılık uzmanlığı gerektirir. 

e-Kitap Biçimleri: 

E-Kitap Projesi'nin yayıncılık sistemi aşağıdaki tüm dosya biçimlerinde eserlerinizi e-kitap formatına dönüştürmek suretiyle tüm cihazlarda okunabilecek şekilde yayınlamakta ve satışa çıkarmaktadır. Bu çeşitli standartlarda ekitap dosya formatları olmasına rağmen günümüzde kabul gören belli başlı iki ekitap formatı vardır. Birincisi Microsoft firmasının geliştirdiği "Microsft Reader" programının yardımı ile okunan "lit" formatı, diğeri ise masa üstü yayıncılıkla uğraşanların yakından tanıdığı Adobe firmasının geliştirdigi "pdf" formatıdır. 

  • PDF (Portable Document Format)

     Adobe tarafından geleştirilen taşınabilir dosya ve elektronik kitap biçimidir. Avantajı, Microsoft Reader biçimine göre daha evrensel olması ve farklı işletim sistemlerini (Windows, MacOS) desteklemesidir.

Bu biçimde hazırlanmış kitapları okumak için Adobe eBook Reader'ı Adobe sitesinden ücretsiz olarak çekebilirsiniz. Bu biçimin çeşitli avantajları olmasına rağmen dokümanınızı PDF formatına getirmek hem profesyonel bilgi gerektirmekte hem de bu işlevi gerçekleştirecek olan Acrobat programı ücretli olarak satılmaktadır.

    Not: 

    Bazı masa üstü yayıncılık yazılımlarının içinde otomatik olarak PDF yapma eklentisi bulunmaktadır. Fakat biz yayın sistemimizde en son sürüm PDF yapma eklentilerini kullanmaktayız.

    • LIT (Microsoft Reader) 

      Microsoft'un geliştirdiği bir elektronik kitap biçimidir. Bu biçimdeki elektronik kitaplar Microsoft Reader programı yardımı ile okunabilir. Şu anda sadece Windows ve PocketPc için geliştirilmiş sürümleri mevcuttur. Ücretsiz olarak elektronik kitap oluşturma imkân tanıdığı için çokça kullanılan bir e-kitap dosyası oluşturma sistemidir.

    • Mobi Küçük paket cep bilgisayarlarında e-kitap okumasına olanak sağlayan dosya sistemidir.
    • Epub 

      (Apple iPad/iBooks, Nook, Sony Reader, Kobo) ve çoğu e-kitap okuma cihazının kullanmış olduğu (örneğin, Stanza, Aldiko, Adobe Digital Editions, ve diğerleri gibi büyük yazılım firmalarının desteklediği yayın formatı)

    • Kindle 

      (Ana yayıncı kuruluşlarımızdan birisi olan amazon.com tarafından desteklenen .mobi uzantulı dosyaları okuyabilen Kindle ve uygulamaları benzeri cihazlar tarafından okunabilen dosya sistemi)

    • LRF 

      (Eski model Sony Reader yazılımını kullanan cihazların .epub uzantılı e-kitap dosyalarını açmak için kullanılan dosya sistemi)

    • RTF 

      (Çoğu bilgisayarın desteklediği dosya okuma sistemi)

    • Palm Doc (PDB) (Palm e-kitap okuma cihazlarının desteklediği dosya sistemi)
    • Plain Text (download) 

      (HTML sayfaları şeklinde geniş ekranlı e-kitabı okumanıza olanak sağlayan dosya sistemi)